För ungefär 6000 år sedan började människan att använda hästen som riddjur, packdjur eller dragdjur. Men även som föda, att mjölka eller använda hudar efter slakt.
Idag finns det, framförallt i Sverige, ett stort motstånd till att använda häst som föda eftersom de ses som husdjur och de allra flesta har ett väldigt nära förhållande till sin häst. Men bara man tar sig till Island så kommer man upptäcka att det är helt annorlunda där. På Island har man aldrig slutat att äta hästkött, man har alltid slaktat hästar som kanske inte varit fullt friska, eller om man haft för många. Däremot finns det ingen köttindustri för hästar som det finns för grisar och nötdjur i Sverige.
Olika raser
Under tusentals år har man nu avlat fram olika typer av hästar som passar för olika ändamål. Tyngre raser som fungerar bra som draghästar, lättare hästar som kan springa fort och mindre hästar som barn kan rida på men som även tidigare användes i gruvorna.
Dessa olika typer av hästar har utvecklats till de olika hästraser vi ser idag, med en massa olika färger, egenskaper och kroppsbyggnad.
Hästens mankhöjd varierar väldigt mycket mellan de olika raserna, men även mellan individer inom samma ras.
Den minsta hästrasen är falabellan och den kan mäta nedåt 43 centimeter i mankhöjd medan den största rasen, shirehästen, kan bli upp emot 220 centimeter.
Man kan dock lugnt konstatera att hästarna blivit större under åren, hästar var från början väldigt små. Skulle man gå tillbaka och jämföra med hästar på 1600- och 1700-talet så var de största hästarna då maximalt 150 centimeter i mankhöjd.
För nöjes skull
Hästen är idag främst ett djur vi har för nöjes skull eller som någon form av tävlingshäst eller turhäst/lektionshäst. De har i de flesta länder sedan länge ersatts av maskiner och traktorer när det kommer till jord- och skogsbruk. Även om det i Sverige finns de som faktiskt återgått till att använda häst i skogen av såväl miljömässiga som funktionella anledningar.
Travsporten är även en väldigt stor sport i många länder i Europa och i Amerika. Den omsätter en enorm mängd pengar. Pratar man istället ridsport så förekommer i princip inget spel som i trav utan det är enbart sporten i sig som lockar intresserade.
Antalet hästar i världen
I Sverige finns idag cirka 360 000 hästar och totalt sett i världen finns runt 60 miljoner. På ett ungefär finns det 200 olika hästraser som delas in i grupperna kallblodiga, varmblodig och ponny. De kallblodiga hästar är oftast lite lugnare, mycket starkare och även grövre. Några exempel på dessa är ardenner, nordsvensk brukshäst, haflinger och norsk fjordhäst.
Varmblod har ett livligare temperament och är snabbare med en mer finlemmad kropp. Fullblod och varmblod är exempel på dessa. Fullblod används ofta till galopptävlingar och varmbloden som travhästar eller ridhästar inom hoppning och dressyr.