Om man har valt att satsa på en unghäst och planerat att göra allt jobb själv så bör man vara en väldigt erfaren ryttare och hästmänniska. Man bör var

Om man har valt att satsa på en unghäst och planerat att göra allt jobb själv så bör man vara en väldigt erfaren ryttare och hästmänniska. Man bör vara medveten om att det man lär hästen från grunden som regel kommer att sitta kvar i hela livet. Lär man hästen fel så kommer den att göra fel. Framförallt ur hållbarhetssynpunkt så är det av största vikt att man tränar hästen rätt.

Häng över ryggen

Efter att ha förberett noga genom olika övningar från marken så går inridningen oftast smidigt. Det gäller att ha en bra plan, att vara lyhörd och inte ha bråttom. Om man gjort markövningarna rätt så kommer hästen redan att förstå många av signalerna som man ger som ryttare. Det blir alltså bara tyngden på ryggen och den förändrade balansen som blir nytt. Redan innan man börjar sitta upp på hästen så kan man lära den att man kan hänga på olika sätt över ryggen, och från båda håll. Att göra hästen vad vid sadel och sadelgjord är en annan bra idé, då kommer de bli bekväma med att ha gjorden runt magen så man minskar risken att det blir en massa krumsprång.