Om man ska ge sig på att rida in en unghäst så måste man inte bara vara en bra ryttare utan man bör också kunna väldigt mycket om hanteringen från mar

Om man ska ge sig på att rida in en unghäst så måste man inte bara vara en bra ryttare utan man bör också kunna väldigt mycket om hanteringen från marken. När man ska träna en unghäst så ligger det mycket arbete bakom att först förbereda den för att ha en ryttare på ryggen. Redan från marken kan man genom olika övningar lära in signaler som hästen svarar på. Det kan handla om kroppsspråk och kommandon. Löslongering är ett jättebra sätt att lära hästen att svara på ditt kroppsspråk och även för att lära in olika kommandon. Men man ska veta vad man gör, därför är det bra att gå en kurs innan.

Rätt underlag

En annan sak man alltid bör tänka på när det gäller både löslongering och longering är att underlaget måste vara bra och att man gör det under kontrollerade former och fart. Att låta hästen härja runt i för hög fart, och kanske med många bockar och krumsprång, är riskabelt på det sätt att de kan skada benen allvarligt. Benparet som är inåt på volten utsätts för extra stor risk.

Jobba för hand är en annan sak man bör göra innan man sitter upp. På det sättet kan man lära hästen att svara rätt på bettet och olika tygeltag. Man kan lära hästen att böja sig för tygeln men även lära den att det inte ska vara något motstånd i munnen.

Har man en medhjälpare så kan man även samarbeta genom genom att smacka och peta lite med handen mot platsen där skänkeln sedan kommer att ligga när man väl sitter upp. Det går att träna in ensam också men man måste vara noga så att man aldrig ger två kommandon samtidigt utan tränar in ett i taget.