Att skaffa häst är en stor dröm för många hästälskande tjejer och killar. Kanske har man ridit på ridskola under en längre tid och känner att det är dags för en egen häst eller så har man äntligen blivit vuxen och själv kan bestämma över hur ekonomin ska fördelas. Att ha en egen häst är otroligt roligt och ger en möjlighet som få ridskolor eller medryttarhästar kan jämföras med, men det tillkommer även ett mycket stort ansvar som få är beredda på.

När man äger en häst har man totalt ansvar för hästen. På en ridskola har man möjlighet att rida, umgås och pyssla om hästar, men kan också lämna platsen när helst man känner för det och inte återkomma förrän nästa ridlektion om man så vill. Har man en egen häst måste man däremot ägna väldigt mycket tid i stallet, t.ex. för utfodring på morgonen, in- och utsläpp, mockning, ridning och mycket mer. Om man älskar hästar så är detta sällan ett problem, men med tanke på att många har arbete, familj och andra vardagssysslor som måste utföras är det viktigt att man kan balansera detta och få tid till allt som krävs.

Tänk på detta innan du köper häst

Det finns många saker som man kan behöva fundera på när och innan man ska skaffa en häst. När drömmen väl ska bli verklighet är det lätt att glida iväg på rosa moln och allt man fokuserar på är hur söta och fina alla hästar i annonserna ser ut. Här gäller det dock att ha is i magen. Att köpa häst är inte som att handla en tröja, en träningsbänk eller en ny cykel. En häst är en levande varelse som du ska kunna ha kul med i många, många år.

Det kan låta tråkigt, men innan du ens börjar titta på annonser måste du säkerställa att din vardag klarar av en häst. Ta reda på vilka kostnader som du kommer att ha varje månad och titta sedan på din inkomst för att se att det går hand i hand. Därefter måste du se till att du har tiden som krävs och även att ditt intresse är stort nog. Vissa stall är så kallade helinackorderingsstall, vilket betyder att man, tillsammans med de andra hästägarna, turas om att hjälpa till med varandras hästar. Detta är ett bra alternativ för den som inte har möjlighet att vistas i stallet hela tiden, men ett sådant stall kommer också att kosta betydligt mer. Här gäller det alltså att väga fördelar mot nackdelar för att hitta det alternativ som passar en bäst.

Något annat som är viktigt att tänka på är placeringen av stallet. Försök att välja ett stall som inte ligger allt för långt ifrån ditt hem. På sommaren kommer detta antagligen inte att kännas jobbigt, men på vintrarna kommer man vilja ha så nära som möjligt.