En häst är ett mycket stort djur och man kan tänka sig att den inte ska bli rädd för så mycket, men det är faktiskt tvärt om. De allra flesta hästar är relativt lättskrämda. Det finns en hel del saker som kan skrämma en häst och många av dem är helt normala för oss människor. Många gånger när en häst blir rädd kan den som håller på med hästen inte förstå vad denne har reagerat på. Som hästmänniska bör man försöka ligga steget före och tänka som en häst. Allt som inte är som det brukar kan kännas farligt och en sten som man brukar rida förbi på höger sida kan plötsligt kännas livsfarlig om man rider på vänster sida. Det beror på att hästen har två skilda hjärnhalvor och hästen måste lära sig med båda halvorna för att förstå.

Saker hästen kan bli rädd för

Det är vanligt att hästen blir rädd för plötsliga rörelser eller ljud. Kamerablixtar, ringande mobiltelefoner, Studentskylt som placerats där hästen inte har sett den tidigare. Många gånger kan en häst också reagera när man gör nya saker. Många hästar kan till exempel inte tolerera att ryttaren tar av sig en jacka på hästryggen. I de allra flesta fall beror det på att hästen inte ser något bakåt. Hästen ser inte vem som sitter på ryggen och då blir det svårt för denne att veta om ryttaren ska klä av sig, eller om det är en puma som kommer flygande.

Att träna en rädd häst

En av de kanske största utmaningarna i hästsammanhang är att träna en rädd häst. Om man vill ha ut något positivt av träningen måste man ha förståelse för att hästen reagerar. Man får samtidigt inte vara allt för lättskrämd själv. Om man hoppar högt bara för att hästen reagerar kommer den bara att tycka att det läskiga är ännu farligare. När man ska träna den rädda hästen gäller det att visa den att saken inte är farlig. Det kan ta en hel del tid och det är inte fel att ha sällskap. Det allra bästa är att ha med en häst till som inte är rädd för det man ska träna på och låta den orädda hästen gå först. Det kan hjälpa mer än man tror.

Rädsla som inte kan botas?

Finns det någon form av rädsla hos hästar som inte kan botas? Nej, även den mest rädda hopphäst kan lära sig att hoppa igen. Men det krävs att man går långsamt framåt och man får inte tvinga hästen för mycket. Det gäller att ta ett steg framåt och två steg tillbaka om hästen visar tveksamhet.