De allra flesta hästintresserade drömmer antagligen någon gång i livet om att kunna ha ett alldeles eget stall med boxar, foderkammare med mera. Ibland blir det verklighet. Men hur bör man utforma stallet och vad bör man tänka på när det gäller inredningen?

Boxar

I ett stall bör det finnas boxar. I dem kan hästen gå fritt och den slipper stå uppbunden vilket den måste göra i en spilta. Om man bygger ett nytt stall finns det lagar som säger att spiltor inte får förekomma.

Boxarna byggs lämpligen av tryckimpregnerat virke och golvet kan vara i form av cement, gärna klätt med en gummimatta. Virket bör vara impregnerat eller målat för att stå emot väta och andra skador bättre. Det är en fördel om hästarna kan se varandra men de bör inte kunna komma åt varandra med tänder eller hovar. Gallerstänger som sätts med lagom avstånd är bra men hästen får inte kunna fastna med hovarna i gallret.

En stor stallgång

I ett stall bör stallgången vara stor. Man ska kunna gå med en häst där utan att de andra hästarna i boxarna kan nå den. Om man har en stor stallgång är risken också mindre att man bli klämd mot en vägg om hästen börjar konstra. Dessutom gör en stor stallgång att man enkelt kan utrymma stallet om det skulle behövas.

Foderkammare

En foderkammare är bra att ha för att man ska kunna förvara hästens foder. Det är bra om den har en ordentlig dörr och det är en fördel om den kan låsas. Om en häst kommer lös ska den inte kunna komma åt allt foder. Det är farligt för en häst att äta allt för stora mängder foder och den kan bli sjuk eller rent av avlida. Fodret i sig bör förvaras i behållare som är så pass täta att råttor och möss inte kan ta sig ner i dem.

Anslutning till hagar

Det är alltid ett plus att ha nära till de hagar hästen ska gå i. En annan fördel är om man kan ha en stängslad gång direkt ut i hagen. Om stallet till exempel börjar brinna kan man snabbt jaga ut hästarna till hagen och man behöver inte oroa sig för att de springer lösa vid vägar med mera. I hagen känner sig hästen ofta relativt trygg när flocken kommer ut och då är chansen stor att den stannar där.

En nära anslutning till hagen är inte heller helt fel när hästarna ska släppas ut eller in. Det går till exempel snabbt att släppa ut hästarna efter frukosten och om det blir oväder kan man snabbt få in dem. Även saker som fodertransport, vattning och annat underlättas om hagen ligger nära stallet.