Mannen som talar med hästar, Monty Roberts, föddes 1935 i Salinas, Kalifornien. Han har blivit berömd över hela världen för sin metod att träna hästar

Mannen som talar med hästar, Monty Roberts, föddes 1935 i Salinas, Kalifornien. Han har blivit berömd över hela världen för sin metod att träna hästar, genom att lära sig lyssna till hästarnas tysta språk.

Hans far Marvin Roberts tämjde sina hästar på det vanliga viset då, genom att bryta ner hästens psyke. Monty insåg snabbt att det var en grym och omodern metod där våld ofta förekom. Han kände att det borde finnas andra sätt, på hästens villkor.

I hans oerhört populära bok, Mannen som lyssnar till hästar, berättar Monty om hur han började med att observera vilda hästar. Så länge att han kunde lära sig det “tysta språk” de använder och sedan utvecklade en alternativ metod för att tämja dem. Tanken med den metoden var att låta hästen, på deras egna villkor, komma till människan och därifrån låta sig tämjas helt utan någon form av våld. Han genomförde även ett försök som följdes av ett filmteam. Monty fångade in en vild mustang och red in den, helt utan tvång. Metoden har utförligt beskrivits i böcker och filmer. Den första boken heter “Shy Boy, hästen som kom in från det vilda”.