Stig H Johansson, född 1945, är en av travsportens allra största genom tiderna i Sverige. Hans långa karriär har kantats av framgång efter framgång oc

Stig H Johansson, född 1945, är en av travsportens allra största genom tiderna i Sverige. Hans långa karriär har kantats av framgång efter framgång och han ses som en av de bästa i världen.

Karriären som professionell travtränare inleddes redan 1968. Trots att han var både tystlåten och ung blev han känd som en av landets bäste tränare. Han är svensk travsports främste och erkänt duktig i hela världen.

Han växte upp i Hälsingland men flyttade bara 15 år gammal till en gård några mil hemifrån för att ta ett hästskötarjobb hos Oscar Söderlund. Från Söderlunds stall styrdes kosan vidare mot Sundsvall och Holger Skoglunds stall. Efter det fortsatte han att lära sig om hästar och hästträning hos bland andra Bruno Svensson, Stig Engberg och Olle Sörell, alla kring hemmabanan Hagmyren i Hudiksvall.

Bara en månad efter sin 18-årsdag tog han sin första seger som kusk, med hästen Zabrina och på Hagmyren i Sommarpriset.

Tusentals segrar

När hans arbetsgivare Stig Enberg valt att etablera sig vid Solvalla så betämde sig Stig H Johansson att bli självständig, det var 1968. När tränarrörelsen drogs igång hade han bara tre hästar i stallet. Men det tog inte lång tid innan stallet fylldes upp. Redan tre år efter han startat upp som tränare så vann han Svenskt Travderby med hästen Segerstorp Comet. Det var en av de av de avgörande segrarna i hans karriär, som på allvar placerade honom i toppen bland landets travtränare.

Sedan dess har meritlistan blivit lång och innehåller en mängd olika, stora pris och utmärkelser.

Han hade vid årsskiftet 2007-2008 kört in över 670 miljoner kronor vilket då var mer än någon annan ens kommit i närheten av i Sverige.

Innan han avslutade sin körsvennskarriär 2005 så hade han vunnit 6.222 gånger. Några av de bästa hästarna han kört har varit The Onion, Big Elma, Duke Iran, Grain, Queen L. och Victory Tilly.