Kyra är en av Finlands genom tiderna främsta dressyrryttare, hästtränare och inspiratörer. Hon har vunnit finska mästerskapen i dressyr tio gånger mel

Kyra är en av Finlands genom tiderna främsta dressyrryttare, hästtränare och inspiratörer. Hon har vunnit finska mästerskapen i dressyr tio gånger mellan 1972-1989. 1979 vann hon skandinaviska mästerskapen och med hästen Tiptop blev hon trippel svensk champion i 4, 5 och 6-årsklasserna under åren 1998 till 2000.

I början

Kyra Kyrklund föddes 1951 i Helsingfors, Finland. Redan som liten var hästar ett stort intresse. På somrarna red hon på arbetshästar av tyngre modell. Men en dag ramlade hon av och bröt en arm. Då beslutade sig föräldrarna för att ta henne till ridskola så hon skulle få lära sig att rida ordentligt.

Hon började tävla i ridsport på högre nivå som 16-årig junior. Kyra deltog i Nordic Cup i Lahtis 1967, då var det banhoppning hon tävlade. Efter det så fick hon en inbjudan att vara med i Finlands juniorlag i hoppning.

Sverige och England

När Kyra tog studenten 1972 begav hon sig till Strömsholm i Sverige. Hon blev kvar där i två år men åkte sedan tillbaka till Finland föratt jobba med hopphästar. Dock började hon satsa mer och mer på dressyr, med bakgrund i den strikta, militäriska och noggranna ridstil hon lärt sig vid Strömsholm.

1976 slog hon upp portarna till en egen träningsanläggning 1976 och när hon drev den så ställde hon för första gången upp i ett OS. Det var i Moskva 1980 där hon hamnade på en femteplats.

Kyra sålde sin träningsverksamhet år 1991 och åkte tillbaka till Sverige. Då för att ta en tjänst som dressyrtränare vid Flyinge Hingstdepå. Tillsammans med sin sambo Richard flyttade hon 1998 till West Sussex i England och köpte gården Snowhill Farm där de startade upp en verksamhet.