Shetlandsponnyn är känd som en av de minsta hästraserna i världen med ett ursprung från Shetlandsöarna utanför Skottland. Rasens ursprung är inte helt

Shetlandsponnyn är känd som en av de minsta hästraserna i världen med ett ursprung från Shetlandsöarna utanför Skottland.

Rasens ursprung är inte helt känt men man tror att de härstammar från ponnyer från Skandinavien och ponnyer som kom från Asien genom kelterna redan under 200-talet före Kristus.

På 1800-talet användes de starka, små ponnyerna för att transportera torv. Senare blev de också populära att använda i Storbritanniens kolgruvor. Nu idag används de till ridning för barn och köring för både vuxna och barn. Förr i tiden red även vuxna på dessa små ponnyer just för deras styrka.

Cirkushäst och gruvhäst

Andra användningsområden för hästar idag är som cirkushästar och tävlingshästar inom ponnytrav och ponnygalopp.

Ser man hästar på djurparker och liknande så är det också i många fall just shetlandsponnyer, eller shettisar som de oftast kallas. Deras goda lynne och starka kropp har även gjort dem bra till rehabiliteringshästar för barn med olika typer av fysiska och psykiska handikapp.

Shettisen är lättfödd, sund och oftast lätthanterlig om de tränats bra. De kan vara egensinniga men oftsast hänger det ihop med dålig eller otillräcklig träning, kanske har den enbart tränats av ett barn.

Den är väldigt liten och blir nästan aldrig över 107 centimeter, de en av de absolut starkaste hästraserna i världen sett till sin storlek.