Islandshästar har blivit enormt populära och det är något som växer för varje år. Från början handlade det mest om de fungerade som turhästar i Sverig

Islandshästar har blivit enormt populära och det är något som växer för varje år. Från början handlade det mest om de fungerade som turhästar i Sverige men nu har det övergått till att även vara några av de bästa tävlinsindividerna i världen här. De har med sitt goda lynne och bra egenskaper blivit väldigt popuära hobbyhästar.

Bra lynne

Islandshästarna är starka, tuffa, vänliga och explosiva. Man kan säga att det finns en islandshäst för varje ryttare, det gäller bara att veta vad man vill ha eller behöver.

Vill man ha en häst att ha roligt med i skogen så finns det en sån, och vill man ha en extrem tävlingsindivid så finns det såna också. Man kan dock inte riktigt jämföra deras ålder med andra hästar eftersom de utvecklas långsammare. Men istället blir de också mycket äldre än andra hästraser. Den äldsta kända islandshästen blev hela 57 år.

Länge var islandshästen det enda transportmedlet på Island, ända långt in på 1900-talet var det hästen man tog om man skulle till grannbyn eller till marknaden. Numera är det förstås inte så längre, men islandshästen är istället viktig på andra sätt på Island.

Vikingarnas häst

Det var när vikingarna bosatte sig på Island för över tusen år sedan som de tog med sig hästar till ön. Det handlade då om keltiska ponnyer från de brittiska öarna samt mindre hästar även från Skandinavien. Hästarna släpptes sedan lösa och de vandrade dit det fanns bete och vatten. På så sätt skapades dagens islandshästar.

Redan på 1000-talet ville man säkra rasen och tänkte på hur de skulle avlas. Som ett led i detta så förbjöd Alltinget (parlamentet på Island) alla importer av hästar till ön. Så i över 1000 år är islandshästen renavlad vilket är helt unikt bara det.

Får inte komma tillbaka

Igen häst som lämnat Island får återkomma eftersom man vill hålla rasen helt ren och inte riskera några sjukdomar. Därför finns oftast de allra bästa hästarna på Island, även om det avlas framgångsrikt runt om i världen. Men på Island har man ett annat utgångsläge med alla hästar som finns på rätt litet område.

Man har hela tiden rensat ut dåliga exemplar för att ta aveln framåt steg för steg. På Island äter man häst så därför har det då varit lättare för dem att helt enkelt välja bort de sämre hästarna, och i många fall istället slakta dem och äta. Det kan låta hårt för en svensk men väldigt naturligt på Island.