Håller du på med hästar och är i stallet ofta? Då är chansen stor att du även dagligen umgås med en stallkatt. Stallkatter är vanligt förekommande då katter och hästar går fint ihop. Katten trivs i det varma stallet som erbjuder massor med stimulans. Dessutom jagar den oönskade möss som annars kan bosätta sig i fodret. Det är dock viktigt att veta att även katter har behov av omvårdnad trots att de är ganska självständiga varelser. Här kan du läsa om hur du tar hand om stallkatten på bästa sätt.

Skaffa alla nödvändiga tillbehör

För att katten ska trivas är det bra om den har alla nödvändiga tillbehör. Du bör därför införskaffa saker som matskålar, kattlåda, sovplats, klosax och borste. En bra kattsele kan också vara riktigt bra att ha. Även om katten går fritt i stallet kan den komma vilse på okända platser. Ska du ta med dig katten till någon plats där den inte känner igen sig är det bra om den får gå i kattsele. För att det ska fungera att sätta på katten en kattsele kan det behövas lite träning. Testa att låta katten lukta och titta på selen för att sedan låta den ha den på sig korta stunder. Till slut kommer katten att bli van vid selen och inte ha något emot att bära den. Att ha en sele kan också vara bra om du behöver ta med dig katten till veterinären. Kom även ihåg att det är väldigt viktigt att du försäkrar din stallkatt så att den kan få vård om den blir sjuk.

Skaffa ett bra foder

Det är också viktigt att du utfodrar din stallkatt på rätt sätt. Även om katten tar råttor och möss behöver den ha ett bra foder som grund. Se till att fodret har rätt sammansättning av proteiner och vitaminer. Många foder som man köper i dagligvaruhandeln innehåller tyvärr på tok för mycket kolhydrater för katter, därför kan det vara bra att köpa foder i en butik som är specialiserad på djur. Tänk också på att växla mellan torrfoder och blötmat. Katter behöver blötmat eftersom de ofta är ganska dåliga på att dricka vatten. Ger du stallkatten ett bra foder minskar risken för att du behöver sätta på den selen och ta den till veterinären. Det finns också olika vitamintillskott för katter som du kan köpa för att öka deras välmående.