Hur hästar kommunicerar

För ett otränat öga kan det vara svårt att förstå hur hästar kommunicerar. Men faktum är att hästar talar hela tiden med oss och varandra genom sitt kroppsspråk. Små förändringar kan oftast ha stor betydelse för vilka signaler hästen sänder ut.

Liksom människor visar hästar vad de känner genom ansiktsuttryck. De drar dock inte på mungiporna för att visa en sinnesstämning som vi, utan nyttjar istället sina öron i första hand. En häst med båda öronen strukna bakåt är irriterad eller arg. Pekar öronen i olika riktning kan detta betyda att hästen lyssnar. Är hästen glad och nyfiken är oftast båda öronen framåtriktade. Om båda öronen är sänkta åt sidorna så betyder det att hästen vilar och är avslappnad. En rädd häst spänner upp näsborrarna och viftar med öronen åt olika håll. Även blicken vidgas och gör ofta att den vita delen av ögat visar sig.

Hästar som gillar varandra visar ofta detta genom att putsa varandra. Det gnuggas och klias då på varandras mankar. Detta samspel är särskilt vanligt under sommaren till följd av irriterande insekter som gör putsning extra skönt. Hästar som rullar sig gör också detta i syfte att hålla pälsen i gott skick och få bort flugor.

Kroppshållningen visar också vad hästen vill säga. Ett brunstigt sto som vill locka till sig en hingst står i en position som liknar den vid urinering. Hästen använder sina bakben för att försvara sig och bestämma rangordning.

Hästar har ett antal olika ljudsignaler som de använder för att kommunicera. En hög och utdragen gnäggning är flocksammankallande och vanligt vid separation av individer. Ett pipande ljud uppstår ofta mellan ston och hingstar som av någon anledning inte är överens för stunden. Blåsningar används vid fara och fungerar som en varningssignal för andra flockmedlemmar.

Problem i kommunikationen

Alla personer som på ett eller annat vis umgås med hästar bör lära sig grunderna i hästens sätt att kommunicera. Ett problem i kommunikationen mellan människa och häst kan annars leda till oönskade beteenden. En häst som inte mår bra visar detta och då är det människans uppgift att hjälpa den att komma tillrätta med problemet.

För den som är egenföretagare inom hästyrket kan detta leda till att hästen inte presterar som förväntat. Det är viktigt att ge hästen tid att bli bra, även om det kan tyckas tidskrävande. Som ett komplement i arbetet kan man få hjälp med att sälja enstaka fakturor och på så vis ge sin häst all tid den behöver. Med egen efterforskning kan man vinna mycket kunskap men i vissa fall kan det vara en god idé att begära professionell hjälp.

Det finns många duktiga hästvetare och psykologer som kan hjälpa till att få bukt med problemet. Även om detta kan verka drastiskt vid måttliga bekymmer är ofta resultatet värt besväret. Det är också viktigt att inte vänta för länge när ett problem väl uppstått eftersom det lätt kan bli ett inlärt beteende som sedan blir svårt att lära om. Med rätt kompetens och lite tålamod är det dock aldrig omöjligt att åstadkomma förändring.