Hästviskare blev kända världen över genom filmen “The horse whisperer” från 1998. Hästviskaren spelades av Robert Redford, vars karaktär baserades på en cowboy vid namn Dan “Buck” Brannaman som hade en nära på magisk förmåga att lugna ner ohanterliga hästar. En annan hästviskare från USA, Monty Roberts, har blivit världsberömd för sin metod att träna hästar. Även Monty lyssnar till hästarnas tysta kommunikation.

Svenska hästviskare

Att kommunicera med djur är en tyst och intuitiv kommunikation mellan djur och människa. De som innehar denna förmåga kallar sig djurviskare, djurkommunikatörer och givetvis hästviskare. I Sverige finns två kända hästviskare: Caroline Dalgård samt Emelie Cajsdotter. Caroline är en ung hästviskare samt hästmassör som får information genom känslor samt bilder, vilka emellanåt förvandlas till ord från den häst som hon arbetar med. Emelie Cajsdotter har talat med allt från vilda hästar till sina egna. Emilie arbetade en tid (som anställd) med arabiska fullblod i Amman, Jordanien. Hästarna ägdes av det jordanska kungahuset och Emilie har skrivit en bok om sina upplevelser kallad “Alla kungens hästar”. Men Emelie Cajsdotter har fortsatt att utvecklas och reste bland annat till Nya Zeeland för att lära sig djurmedicin från en äldre maorisk medicinman, en kunskap som hon fortsatt använder vid behandling av djur.

Djurviskare

En djurviskare eller djurkommunikatör kan kommunicera med flera olika djur. Det finns bland annat kattviskare, vilket innebär att de har specialiserat sig på just katter. Du kan givetvis själv lära dig att tala med din katt genom att studera din katts beteende och språk. Om din katt exempelvis inte vill gå i kattlådan beror det vanligtvis på dålig lukt. Ett bra råd är att byta till en bättre kattsand. Hos Tinybuddy.se finns ett brett urval av riktigt bra kattsand till olika priser. Att använda en bra kattsand i kattlådan är viktigare än vad många tror. Katter är mycket renliga djur och kattsand av sämre kvalitet kommer snabbt avge en dålig lukt, vilket får katten att hitta en annan plats att gå på toaletten. Hos Tinybuddy.se finns inte bara kattsand utan även alla tänkbara tillbehör till din katt som exempelvis kattbädd, kattluckor, katthalsband, klös- och klättervägg. Som kund hos Tinybuddy.se får du snabb leverans samt 30 dagars öppet köp.

Dressyrryttare Ulla Håkansson

Många känner säkert till Finlands bästa dressyrryttare Kyra Kyrklund som dessutom arbetar som hästtränare samt inspiratör. Men även Sverige har en fantastisk dressyrryttare i världsklass, Ulla Håkansson, som under OS i München 1972 tog bronsmedalj för det svenska laget med hästen Ajax. Vad som var unikt med det svenska laget var att det bestod av endast kvinnliga ryttare för första gången i historien. Sveriges lag bestod av Maud von Rosen på Lucky Boy, Ninna Stumpe Swaab på Casanova och givetvis Ulla Håkansson på Ajax. Ulla deltog i många fler OS men det var under de olympiska spelen i Los Angeles (1984) som det svenska laget lyckades återupprepa bragden från München och tog hem bronsmedaljen. Denna gång red Ulla Flyinge hästen Flamingo.

Ajax-stipendiet

Ulla Håkansson ligger inte på latsidan utan har initierat satsningar för att ge tillbaka till ridsporten efter en lång karriär. Bland annat bildade Ulla en stiftelse 2005 som delar ut det årliga Ajax-stipendiet på 200 000 kronor till talanger inom hoppning och dressyr. Syftet med stipendiet är att ryttare ska kunna träna regelbundet under två års tid. Dessutom är kunskapssajten “HästSverige” sedan 2019 finansierad av Ullas stiftelse.