När man pratar om hästens färger så är det vad som sammanfattar en hästs totala färgteckning. Det finns raser som inte kan ha vissa färger och det fin

När man pratar om hästens färger så är det vad som sammanfattar en hästs totala färgteckning. Det finns raser som inte kan ha vissa färger och det finns raser som bara har en viss typ av färg.

Framavlade färger

Man har genom historien avlat fram hästar enbart efter färg och fått fram raser som den guldaktiga palominon med silverfärgad man och svans.

Det finns tre grundfärger som alla hästar bär på, endera flera eller en av dem. Dessa är svart, brun och fux som är utblandat i olika grader. Vissa hästar har inslag av flera av färgerna och kan exempelvis vara stickelhårig skäck.

När man pratar om fux så så är det en häst med olika grader av rödfärgad päls och rödbrun man och svans. Ibland har täckhåren samma färg som man och svans och ibland är man och svans mörkare.

En häst med lite mörkare rödbrun färg kallas svettfux. Om hästen är fuxfärgad med ljusare man och svans kan man kalla den flax, det får man dock inte blanda ihop med en isabellfärgad häst. De isabellfärgade hästarna har ett gult anlag som bleker hästen.

Bruna hästar har en behåring som är brun men inom många olika variationer. De kan vara ljust bruna till nästan svartbruna. En del av dem har bruna ben och andra är helt bruna.

Men de allra flesta har svarta ben samt svart man och svans. Brunt är också den vanligaste färgen på hästar. Man kan ibland se stora, runda fläckar på hästarna och det kallas då att de är apelkastade.

Vad är en svart häst?

Det finns lite missförstånd i vad om är en svart häst, men sanningen är att en svart häst alltid har både man, svans och hårrem helt svart. En häst som är svart och utan tecken i ansiktet kallas för rapp. Ibland ser man svarta hästar vars man och svans är blekta av solen men dessa är fortfarande genetiskt svarta.

Om man istället ska prata om vad en svartbrun häst är så är den svart men med ljusare, bruna partier i ljumskarna och på mulen. Skimmelfärg är en av de grundfärgerna som kallas hela färger. Det finns också ett anlag som ger en black färg, även kallad vildhästfärg, oftast med en mörk strimma längs hela ryggraden som kallas ål. Man kan även se vad som kallas för zebraränder på framknäna.