Hästar har många tänder i munnen och precis som när det gäller människor kan hästen drabbas av tandvärk eller hål i tänderna. Men tänderna är extremt viktiga för en häst. Den behöver nämligen tänderna för att den ska kunna mala sönder sitt foder. Hästen äter dessutom en stor del av dygnet. En häst som inte mår bra i munnen tenderar snabbt att tappa både muskler och livslust.

Bettets inverkan i hästens mun

Hos Hestbolaget finns det flera olika bett att välja mellan. Bettet verkar i hästens mun för att ryttaren ska kunna ge förhållningar eller styra under ritt eller körning. Ett felaktigt bett kan störa hästen eller rent av orsaka skador i munnen på den. Det är också viktigt att man inte drar för hårt i tyglarna eller tömmarna. Hästens mun är väldigt känslig och minsta tag känns.

Behöver hästen gå till tandläkaren?

Ja, hästen kan behöva gå till tandläkaren med jämna mellanrum. Många tenderar dock att glömma bort det och de vänder sig bara till en veterinär. Det finns veterinärer som kan lite om hästens tänder men det bästa är såklart om man kan anlita en riktigt hästtandläkare.

En hästtandläkare kan raspa ner vassa hakar på tänderna, dra ut tänder och överlag se hur hästens bettytor ser ut. Hästtandläkaren kan också ta röntgenbilder eller se om hästen har någon sjukdom som gör tänderna sämre. Man kan antingen ta ut hästtandläkaren till stallet eller åka till mottagningen. Det kostar en del pengar att åka till hästtandläkaren men det ger hästen ett bättre liv.

Hur märker man att hästen har problem med tänderna?

Hästen kan plötsligt ha svårt att tugga sitt foder. Det kan man se på att hela foderbitar kommer ut med avföringen. Man kan också uppleva att hästen äter sämre än tidigare och den kan gå ner i vikt. Många hästar som har ont i munnen blir också svårare att tränsa, de kan bli mer motvilliga att rida och de går inte fram på samma sätt som innan. Att hitta tandproblem hos hästen på egen hand kan dock vara väldigt svårt och i regel behöver man experthjälp för att få reda på vad som är fel.