Om man precis ska börja på ridskola kanske man inte vill lägga ut massor av pengar på ridkläder. Till en början går det i regel bra att använda vanliga kläder som man inte är rädd om. Men när man vet att man vill fortsätta med hästar kan det vara klokt att investera i riktiga stall- och ridkläder.

Välj tåliga kläder

Hos Garphyttan finns det bra och praktiska fritidskläder som tål det mesta. I stallet utsätts kläderna för en hel del påfrestningar, samtidigt som man måste kunna röra sig bekvämt i plaggen. Det är alltså viktigt att kläderna inte går sönder lätt. Stallkläder bör också kunna tvättas i en högre temperatur om det skulle dyka upp en smitta i stallet som inte får spridas vidare till andra anläggningar.

Vad bör man inte ha på sig vid ridning?

Vid ridning är det viktigt att tänka på säkerheten. Tröjor och jackor med luva, halsduk och skor med flera spännen är direkt olämpligt att bära. Kläderna som bärs vid en ridlektion ska inte heller vara för säckiga eftersom ridläraren då får svårt att se hur man faktiskt sitter på hästen. När det gäller kläderna kan det också vara klokt att tänka på att inte bära byxor med kraftiga sömmar eftersom de kan ge skavsår.

Bra skor är viktigt

Både vid ridning och olika stallsysslor är det viktigt att bära rätt skor. Ett par ridstövlar ger bra stöd för vaden och underbenet när man rider, men i stallet kan det vara klokt med ett par oömma kängor eller stövlar. Det skadar inte om skorna har en stålhätta som skyddar tårna om hästen skulle råka trampa på dem. På vintern kan ett par bra och kraftiga stövlar vara bra att ha. Man börjar snabbt frysa om fötterna när det är kallt ute och det blir än värre om det är mycket snö.

Måste stallkläder vara dyra?

Stallkläder måste inte vara dyra. Om man bara ska till stallet för att sköta hästen från marken, mocka och liknande sysslor kan man i princip ha vilka kläder på sig som helst så länge det inte är plagg som är opraktiska eller som man är väldigt rädd om. Precis som när det gäller hästens utrustning som sadel och träns måste man se till att kläderna passar i första hand och ju mer man planerar att använda dem, desto mer pengar kan det vara värt att investera i stall- och ridkläder.