Det är inte bara vi människor som då och då drabbas av problem med tänderna. Även hästar kan drabbas. Att undersöka en hästmun är dock inte lika enkelt. Man kan inte bara be hästen att gapa. Men hur kontrolleras tänderna på en häst och vad har egentligen hästens foder för påverkan på dess tandhälsa?

Hur kontrolleras hästens tänder?

I regel behöver hästen få lugnande medel för att tänderna ska kunna undersökas. Man använder sedan en särskild ställning som kallas munstege för att hästens mun ska hålla sig öppen under undersökningen. Tänderna kan sedan undersökas med ett tandläkarmikroskop eller genom att tandläkaren känner på dem. Om det finns vassa kanter raspas tänderna och om det finns skadade tänder dras de ut.

Hur påverkar fodret tandhälsan?

Precis som när det gäller människans kost kan också hästens foder påverka tandhälsan. Om hästen inte tuggar ordentligt slits tänderna inte naturligt. Foder som innehåller mycket socker kan också orsaka karies i hästens tänder. Det kan därför vara olämpligt att ge hästen sockerbitar. Hästen kan inte som vi människor borsta tänderna.

Är hästgodis skadligt?

Det finns speciellt hästgodis som man kan ge till hästen när den varit duktig. Hästgodis är dock inte något man bör ge för ofta. Precis som när det gäller människor och deras godis kan det orsaka övervikt och även skador på tänderna. Hästgodis är en belöning och inte foder. Äpplen, morötter och lite knäckebröd kan vara bra alternativ till hästgodiset om man vill ge hästen något extra gott ibland.

Hur påverkas hästen av dåliga tänder?

Om hästen får ont i tänderna kan den påverkas rejält. Den kanske inte längre vill äta, den kan bli svår att hantera och den kan bli omöjlig att rida när bettet gör ont. Om hästen börjar konstra och man märker att fodret inte längre äts på samma sätt kan det vara klokt att ta ut en veterinär eller särskild hästtandläkare som får gå igenom hästens mun. Särskilt viktigt är det om hästen är lite äldre. Då kan de dåliga tänderna sätta ner hela hästens immunförsvar.