När man köper en häst kan man ofta tro att själva inköpet av hästen är det dyra. Det kan förvisso vara en relativt hög kostnad men det räcker inte med inköpssumman. Det tillkommer till exempel stallplats foder, hovslagare, veterinärräkningar och tävlingsavgifter. Man kan tro att det är allt, men så är inte fallet. Om man har en egen häst måste man också köpa all utrustning som behövs.

Vad behöver man egentligen?

Ibland kan det vara svårt att veta vad man egentligen behöver. Om man ska köpa sin första häst kan det hända att man köper på sig allt för mycket saker. Å andra sidan kan det också vara så att man plötsligt upptäcker att man saknar något mycket viktigt.

Det man först och främst behöver är rykt-saker och saker för att sköta stallet om det inte redan finns på plats. Man måste bland annat kunna mocka ur boxen, sopa stallgången samt ge hästen foder och vatten. För det krävs grepar, hinkar, skottkärra, sopkvast och en hel del annat.

Man måste också ha saker för att kunna rida och träna sin häst. Det finns ett stort sortiment från Busse hos Hestbolaget och här finns det mesta man kan behöva. Täcken, flughuvor, träns och annat är bara några av de saker som finns i sortimentet.

Att hitta en sadel som passar

Om man planerar att rida sin häst behöver man ha en sadel som passar. Ifall inte en sådan ingår när man köper hästen kan ett digert arbete börja. Att finna en passande sadel är inte helt lätt. Ibland kan man ha tur och finna en modell som passar direkt men allt som oftast krävs det att man stoppar om sadeln. Det kan också vara som så att man måste byta sadel efter ett tag när hästen har satt fler muskler. Att byta sadlar kan ofta bli en relativt kostsam historia. En ny sadel kan kosta från 10 000 kronor och uppåt. Fram tills dess att hästen är väl musklad kan sadeln behöva bytas ut eller stoppas om varje år. Med lite tur kan man finna någon som vill köpa sadeln och då kan man få in en del av pengarna.

Sköta om sakerna

När man skaffar en häst lär man sig snart att ta hand om sina saker på ett bra sätt. Om man vill att sakerna ska hålla sig i bra skick krävs det en hel del skötsel. Täcken, grimskaft och borstar kan man tvätta. Sadel och träns behöver putsas. Ibland kan det vara bättre att köpa lite billigare täcken till exempel och sedan laga dem. Risken är annars överhängande för att man får lägga ut en hel del pengar på just täcken.