Det är inte helt enkelt att transportera en häst från en plats till en annan. Många tror att det bara är att lasta hästen och åka men riktigt så fungerar det inte. Men hur ska man gå tillväga och vad bör man tänka på?

Vikter

Det är inte fullt så självklart att lasta en häst och åka som man kan tro. För det första måste man veta att man får dra transporten. Även om man har en Mitsubishi som får dra mycket måste man ha koll på sitt eget körkort och dess viktgränser. En hästtransport väger en del, och det gör hästen också. Dessutom kan utrustning, vatten, foder med mera väga tungt. Det kan löna sig att väga hela ekipaget innan man kör en längre sträcka. Det kan bli dyrt att bli stoppad och dessutom kan man tvingas lasta av hästen på en trafikerad väg om man lastat för tungt och måste lasta om.

Att lasta hästen

Vissa hästar går lugnt och smidigt på transporten. De står sedan och äter eller vilar under färden. Andra hästar är betydligt svårare att lasta. De kan kasta sig bakåt, ställa sig på bakbenen och dansa runt. Om man inte har koll kan det bli farligt. Den som lastar hästen måste ta det lugnt och det kan löna sig att vara ute i god tid. Om man vet att man ska iväg kan det vara klokt att lastträna ett par dagar i förväg men det allra bästa är såklart att börja redan när hästen är liten.

Det allra bästa är att leda hästen i träns eller grimma med kedjegrimskaft. Man går sedan mot transporten med bestämda steg. Om hästen kastar sig bakåt gör man en volt och går på igen. Ibland kan det bli nödvändigt att spänna två linor bakom hästen och låta två personer gå med dem i kors. Då kan hästen inte kasta sig och den tvingas att gå framåt.

Kör försiktigt

När hästen väl är inne i transporten, luckorna stängda och allt är klart kan man åka. Det är dock inte bara att trycka gasen i botten. Man måste köra försiktigt. Det kan vara klokt att tänka på att hästen har svårt för skarpa inbromsningar och kurvor. Det är inte bara att svänga i rondellen utan man får ta det lite lugnt. När det gäller omkörningar och liknande måste man också tänka på att hästen kan bli orolig.

Som förare är det bra att vara van vid att ha släp eller transport. Om hästen blir orolig kan det nämligen röra sig en hel del i transporten och hela ekipaget kan börja kana på vägen. Om man känner sig det minsta osäker kan en hästlastbil ofta vara ett bättre val.