Funderar du på att skaffa dig en häst? Kanske har du länge drömt om att få ha en alldeles egen häst eller så har du fått upp ett nytt intresse som tidigare inte funnits där. Hästar är otroligt trevliga djur som man har möjlighet att uppleva många spännande saker tillsammans med. Hästen kan fungera som ett sällskapsdjur för ridturer, så väl som en tävlingskompis eller för avel. Innan du skaffar dig en egen häst finns det många saker som du måste tänka på. Även den mest erfarne ryttaren kan behöva ta sig en riktig funderare innan en egen häst hämtas hem. Att rida på ridskola, vara medryttare eller åka på turridningar med jämna mellanrum går inte att jämföra med hur du kommer att behöva ge dig hän till din egna häst.

Köpa häst eller inte?

Här nedan har vi samlat en lista på några av de absolut viktigaste sakerna som du bör fundera på innan du köper dig en häst.

Tid – Att äga en egen häst kräver fruktansvärt mycket tid, speciellt om du väljer en stallplats där allt arbete faller på dig som hästägare. Kommer du verkligen att ha den tid som krävs för att kunna ta hand om din häst på rätt sätt? Visst kan du som t.ex. styrelsemedlem i en bostadsrättsförening förenkla vardagen med smidig ekonomisk förvaltning i app via Nabo, men hur är det med det egna hemmet, vänner, arbete och barn? Räkna med tidiga morgnar och sena kvällar, varje dag.

Ekonomi – Det är inte billigt att äga häst, det är något som alla hästägare är eniga om. Inte nog med att du ska ha råd med stallhyra (vilket vanligtvis kostar lika mycket som hyran på en mindre lägenhet), du ska även ha råd med utrustning till dig och hästen, foder, veterinärkostnader, hovslagare och spån, torv eller halm. Kommer din ekonomi att palla trycket? Inte bara idag, utan även om 10 år?

Kunskap – Det är mycket viktigt att du är ärlig mot dig själv när det kommer till kunskapsnivån. Har du tillräckligt mycket kunskap för att äga en egen häst eller ska du kanske satsa på ridlektioner eller att vara medryttare ett tag till först? Visst kan du läsa dig till en hel del, men du kommer att hamna i situationer där du behöver agera snabbt och din kunskap är då mycket viktig.

Intresse – Ja, hur är det egentligen med ditt intresse för hästar? Är det en ny hobby som du har startat upp med kan det vara bra att vänta några år så att du ser att intresset inte sakta dör ut. Hästar lever länge och precis som vilket annat djur som helst så mår de inte bra av att flytta från ägare till ägare i onödan. Kommer du vara lika hästintresserad om 1 år, 4 år eller 10 år?