Många drömmer om att kunna äga en alldeles egen häst. Men det kostar en hel del att kunna ha en häst och det krävs dessutom en hel del kunskaper. Foder, veterinärräkningar, stallhyra, hovslagare och utrustning är bara en del av de saker som kostar. Men hur går det till att köpa en egen häst och hur löser man den ekonomiska biten?
Hästköpet
Det innebär en hel del ansvar att ha en egen häst. Den ska skötas och få motion varje dag. Det spelar ingen roll om det är mycket på jobbet, om man är trött eller om man känner sig lite sjuk. Hästen ska tas om hand. Men om du har funderat över alla de här delarna är det kanske dags att köpa häst. Men hur ska man ha råd? Det finns billiga hästar som bara kostar ett par tusen kronor. Om man vill köpa en häst som är utbildad, tävlad och som har en del meriter kan den kosta tiotals tusen kronor. Kanske måste man ta ett privatlån på zmarta.se eller ordna finansiering på annat sätt?
Viktigt att tänka på vid hästköpet
Det finns en hel del som är viktigt att tänka på när man ska köpa sin häst. Här tar vi upp några av de saker man måste ha koll på.
Det är viktigt att se till att hästen är försäkrad. Om hästen redan har en försäkring när man köper den kan man som ny ägare ta över försäkringen som då fortsätter gälla även efter köpet. Om man väljer att försäkra sin häst gör man det ofta efter det belopp den är köpt för.
När man ska köpa en häst ska den alltid veterinärbesiktigas. Under besiktningen gör veterinären en grundlig undersökning som visar att hästen är frisk och att den har de förutsättningar som krävs för att köparen ska kunna använda hästen till det denna önskar. Som köpare väljer man ofta veterinär själv och det är inte rekommenderat att godkänna veterinärintyg som utfärdats av en veterinär säljaren har anlitat. Det är bra att vara med under besiktningen så att man kan ställa frågor. En av anledningarna till besiktningen är bland annat för att hästen ska kunna bli försäkrad.
När man köper en häst ska det skrivas ett köpekontrakt och både köparen och säljaren ska skriva under det. Om det skulle uppstå problem är kontraktet bra att ha. Det kanske finns något fel på hästen som säljaren inte talat om. Det kan också vara så att köparen inte längre vill betala det pris man tidigare har kommit överens om. Ett kontrakt ska bland annat innehålla köparens och säljarens uppgifter, uppgifter om hästen, beloppet den köps för, försäkringsuppgifter, veterinärbesiktningens protokoll samt vad hästen ska användas till.