Förutom att det finns en del praktiska bekymmer med att ha häst tillkommer det också en hel del kostnader. Många av dem är direkt förknippade med allt som måste finnas omkring hästen, och inte med själva hästköpet. Men vad kostar det egentligen att ha häst?
Månadskostnader
När man har en häst är det en hel del saker som ska betalas: stallhyra, veterinär, foder, hovslagare, träningar. Ja, det blir en hel del pengar som ska ut varje månad. Stallhyran kan variera och det allra billigaste är att ha ett eget stall på sin gård. Men då måste man vara medveten om att man själv får stå för alla reparationer och dessutom har man allt ansvar själv. Om man inte känner någon annan som kan stalla upp sin häst där måste man dessutom skaffa ytterligare en häst eftersom hästar inte bör stå själva om de mår dåligt av det enligt de riktlinjer Jordbruksverket har satt upp.
Inköp
En häst kostar också en hel del i inköp. En otränad ung häst, eller en äldre häst är lite billigare men om man vill ha en häst i tävlingskondition som kanske också har vunnit en del tävlingar får man vara beredd att betala. En sådan häst kan kosta flera hundra tusen kronor och de allra flesta får ta ett privatlån för att kunna betala kostnaderna. Hästen ska dessutom transporteras hem och även det kan kosta en del. Om man som köpare vill veterinärbesiktiga hästen kostar också den besiktningen. Om man inte har råd att betala för en besiktning bör man dock avstå från att köpa häst. Att köpa en häst som inte är besiktigad är dumt och det blir ofta en mycket dyr affär där man inte heller kan få ut något på försäkringen. En häst som inte är besiktigad kan nämligen inte heller blir försäkrad.
Kostnader varje år
Varje år måste man se till att hästen har den utrustning som behövs. Man kanske behöver köpa en ny sadel, nya täcken eller något annat. Det kan kosta en hel del men som hästägare lär man sig snart att vara uppmärksam. Ibland står det anslag om loppisar med hästsaker och då gäller det att hålla sig framme. Ett extra täcke är bra att ha, lika så ett extra träns. Grimmor, grimskaft och broddar är sådant man aldrig kan ha för många av. Det lönar sig ofta att ha en låda eller ett skåp där man förvarar reserv-saker av olika slag. Då slipper man göra dyra impulsköp när en grimma går sönder, och man kan alltid ta fram en extra om det skulle behövas. Även rea i olika hästaffärer, eller i samband med olika hästshower är sådana platser man snabbt kan fynda på. Det gäller att vara prismedveten om man som hästmänniska inte vill bli ruinerad.